vrijdag 14 maart 2014

Deirdre en de zonen van Usnach


 
Beste lezers,

Van mijn docente Nederlands zou ik een gedicht krijgen van A. Roland holst die ik moest analyseren. Ik heb liever dat ik een gedicht analyseer dan dat ik nog een boek ga lezen. Maar nee, mijn docente Nederlands vond dit een prachtig verhaal dus zei ze: lees hem maar. Ik las de eerste pagina en ik dacht bij mezelf ***. Ik legde het boekje meteen weg. Afgelopen week dacht ik, **** ik moet het boekje wel gaan lezen omdat ik er nog kort wat over moet vertellen op mijn blog. Dus ik begon met lezen en lieve lezers uiteindelijk viel het reuze meer. Ik had dat ding zo snel uitgelezen en ik snapte ook nog eens het verhaal. Het verhaal kwam me zo bekend voor. Volgens mij bestaan er  veel verhalen die hierop lijken. Maar het blijft natuurlijk altijd leuk om een verhaal over een meisje die zo knap is dat ze heel veel aandacht krijgt van jongens en mannen. Het enige wat ik minder leuk vond aan dit boek waren de uitgebreide natuurbeschrijvingen en de enorme hoeveelheid aan beeldspraken die er in stonden. Voor de mensen die het verhaal nog niet hebben gelezen, kunnen hieronder een samenvatting ervan lezen.
Fedlime is een harpspeler aan het hof van Concobar Mac Nessa, de koning van Ulster (een van de vijf koninkrijken waarin het oude Ierland was verdeeld). Op de dag dat zijn eerste kind geboren wordt, verschijnt een druïde die voorspelt dat het meisje een ‘vlam van schoonheid’ zal worden en daardoor verraad en verwoesting over het koninkrijk zal brengen. De druïde noemt haar Deirdre van de Smarten, omdat velen zullen sterven in haar naam. Fedlime en zijn vrouw willen dit voorkomen en daarom zenden ze het kind, als het zeven jaar oud is, met de verzorgster Lavarcham naar een eenzame plaats, in een streek waar zelden mensen komen en die niet ver van de zee is. Daar gaan Deirdre en Lavarcham in een oude toren wonen. Als Deirdre opgroeit, blijkt de voorspelling over haar schoonheid uit te komen.
Op een dag komt er een oude jager en deze ziet haar. Hij gaat naar zijn koning, Concobar, en vertelt aan deze wie hij gezien heeft. De koning zoekt Deirdre op en ze spreken af dat hij na één jaar terug zou komen. Maar na een bepaalde periode ontmoet Deirdre een jongeman, genaamd Noisa. Ze gaat met hem mee en ze leven lange tijd lang en gelukkig.Maar dan worden zij, haar minnaar en haar broers door verraad teruggelokt naar de stad van Concobar. Hieruit volgt een lang gevecht waarin Noisa en zijn broers sneuvelen. Hierop verdwijnt Deirdre in de zee…


Adriaan Roland holst is geboren in mei 1888 in Amsterdam. Hij is een neef van de socialistische dichteres Henriette Roland Holst. Onder haar invloed begint hij ook te dichten. In 1908 verschijnen van Roland Holst al gedichten in het tijdschrift De XXe Eeuw. A. Roland Holst is voorbestemd om in het assuradeursbedrijf van zijn vader komen, maar hij blijkt voor het werk ongeschikt te zijn. Hij gaat een tijdje studeren in Oxford, onder andere Engelse letteren. Hij rondt geen enkele studie af, maar wordt in Engeland wel beïnvloed door de Keltische mythologie en de cultuur van Ierland. Onder invloed van de Iers-Keltische cultuur ontdekt A. Roland Holst zijn eigen grote thema: het onblusbare verlangen naar een paradijselijk Elysium, waar de tijd stil staat. Deirdre en de zonen van Usnach is ook een verhaal dat zich afspeelt in de Iers-Keltische cultuur.
Dit verhaal werd voor het eerst gepubliceerd in 1916 in De gids. Adriaan Roland Holst was een symbolist en daarom zijn er veel symbolische elementen verwekt in dit boek.

Ik zou dit boek van A. Roland holst plaatsen als een neoromantisch werk. Het boek bevat namelijk romantische als noodlottige kenmerken. Het romantische is het vluchten uit de werkelijkheid. Bovendien speelt het verhaal zich af in het verleden en op een exotische plek, Ierland. Daarnaast is het lot van Deirdre dat ze nooit helemaal gelukkig kan worden. Haar liefde wordt vermoord waardoor zij ook dood gaat. Ook in dit verhaal zag ik de fantasievolle, wonderlijke en liefelijke elementen. In het verhaal las ik ook een paar keer overeen zwerver tegen en dit zijn allemaal typerende kenmerken van de neoromantiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten