vrijdag 14 maart 2014

Deirdre en de zonen van Usnach


 
Beste lezers,

Van mijn docente Nederlands zou ik een gedicht krijgen van A. Roland holst die ik moest analyseren. Ik heb liever dat ik een gedicht analyseer dan dat ik nog een boek ga lezen. Maar nee, mijn docente Nederlands vond dit een prachtig verhaal dus zei ze: lees hem maar. Ik las de eerste pagina en ik dacht bij mezelf ***. Ik legde het boekje meteen weg. Afgelopen week dacht ik, **** ik moet het boekje wel gaan lezen omdat ik er nog kort wat over moet vertellen op mijn blog. Dus ik begon met lezen en lieve lezers uiteindelijk viel het reuze meer. Ik had dat ding zo snel uitgelezen en ik snapte ook nog eens het verhaal. Het verhaal kwam me zo bekend voor. Volgens mij bestaan er  veel verhalen die hierop lijken. Maar het blijft natuurlijk altijd leuk om een verhaal over een meisje die zo knap is dat ze heel veel aandacht krijgt van jongens en mannen. Het enige wat ik minder leuk vond aan dit boek waren de uitgebreide natuurbeschrijvingen en de enorme hoeveelheid aan beeldspraken die er in stonden. Voor de mensen die het verhaal nog niet hebben gelezen, kunnen hieronder een samenvatting ervan lezen.
Fedlime is een harpspeler aan het hof van Concobar Mac Nessa, de koning van Ulster (een van de vijf koninkrijken waarin het oude Ierland was verdeeld). Op de dag dat zijn eerste kind geboren wordt, verschijnt een druïde die voorspelt dat het meisje een ‘vlam van schoonheid’ zal worden en daardoor verraad en verwoesting over het koninkrijk zal brengen. De druïde noemt haar Deirdre van de Smarten, omdat velen zullen sterven in haar naam. Fedlime en zijn vrouw willen dit voorkomen en daarom zenden ze het kind, als het zeven jaar oud is, met de verzorgster Lavarcham naar een eenzame plaats, in een streek waar zelden mensen komen en die niet ver van de zee is. Daar gaan Deirdre en Lavarcham in een oude toren wonen. Als Deirdre opgroeit, blijkt de voorspelling over haar schoonheid uit te komen.
Op een dag komt er een oude jager en deze ziet haar. Hij gaat naar zijn koning, Concobar, en vertelt aan deze wie hij gezien heeft. De koning zoekt Deirdre op en ze spreken af dat hij na één jaar terug zou komen. Maar na een bepaalde periode ontmoet Deirdre een jongeman, genaamd Noisa. Ze gaat met hem mee en ze leven lange tijd lang en gelukkig.Maar dan worden zij, haar minnaar en haar broers door verraad teruggelokt naar de stad van Concobar. Hieruit volgt een lang gevecht waarin Noisa en zijn broers sneuvelen. Hierop verdwijnt Deirdre in de zee…


Adriaan Roland holst is geboren in mei 1888 in Amsterdam. Hij is een neef van de socialistische dichteres Henriette Roland Holst. Onder haar invloed begint hij ook te dichten. In 1908 verschijnen van Roland Holst al gedichten in het tijdschrift De XXe Eeuw. A. Roland Holst is voorbestemd om in het assuradeursbedrijf van zijn vader komen, maar hij blijkt voor het werk ongeschikt te zijn. Hij gaat een tijdje studeren in Oxford, onder andere Engelse letteren. Hij rondt geen enkele studie af, maar wordt in Engeland wel beïnvloed door de Keltische mythologie en de cultuur van Ierland. Onder invloed van de Iers-Keltische cultuur ontdekt A. Roland Holst zijn eigen grote thema: het onblusbare verlangen naar een paradijselijk Elysium, waar de tijd stil staat. Deirdre en de zonen van Usnach is ook een verhaal dat zich afspeelt in de Iers-Keltische cultuur.
Dit verhaal werd voor het eerst gepubliceerd in 1916 in De gids. Adriaan Roland Holst was een symbolist en daarom zijn er veel symbolische elementen verwekt in dit boek.

Ik zou dit boek van A. Roland holst plaatsen als een neoromantisch werk. Het boek bevat namelijk romantische als noodlottige kenmerken. Het romantische is het vluchten uit de werkelijkheid. Bovendien speelt het verhaal zich af in het verleden en op een exotische plek, Ierland. Daarnaast is het lot van Deirdre dat ze nooit helemaal gelukkig kan worden. Haar liefde wordt vermoord waardoor zij ook dood gaat. Ook in dit verhaal zag ik de fantasievolle, wonderlijke en liefelijke elementen. In het verhaal las ik ook een paar keer overeen zwerver tegen en dit zijn allemaal typerende kenmerken van de neoromantiek.

donderdag 13 maart 2014

Morgen ben ik weer thuis


Beste lezers,

Ik heb laatst Morgen ben ik weer thuis gelezen van Simone Vlugt. Ik houd van spannende thrillers en detective boeken. Dus toen ik dit boek zag wilde ik hem meteen gaan lezen.
De 11- jarige Britt Strijbis komt na haar turnles niet meer thuis. Ze is meegenomen door iemand in een bestelbusje. Na een paar uur doet haar moeder aangifte en al snel wordt duidelijk dat haar vader Roy de Graaf er wat mee te maken heeft. Roy heeft zijn dochter nooit gezien. Tien jaar geleden waren de ouders van Britt uitelkaar gegaan. Roy is een crimineel die heel veel jaren in de gevangenis heeft doorgebracht. Hij kon er niet tegen dat zijn ex-vrouw hem uit de ouderlijke macht heeft laten zetten. Hij wil nu wraak nemen op haar. Met hulp van een beperkt verstandige Lucas is het hem gelukt om Britt te ontvoeren. Later blijkt dat Lucas seksfoto’s heeft genomen en wordt daarom neergeschoten door Roy.

Britt is een dapper, elfjarig meisje dat niet zo snel in paniek raakt als ze wordt ontvoerd. Ze blijft onderweg goed opletten, waar ze rijden. Ze probeert contact te zoeken met thuis via haar mobiele telefoon. Ze blijft loyaal aan haar vader die ze daarvoor nog nauwelijks heeft gezien. Ze is slim en weet informatie enkele keren via de mobiele telefoon door te spelen. Op een bepaald moment kan ze ertussen uit knijpen en dan brengt ze heel dapper de nacht in het bos door. Ook weet ze eten en drinken te stelen voordat ze weer in handen valt van haar vader, maar ze blijft loyaal aan hem als hij wordt neergestoken door een Pool.
Lois is een jonge, eigenzinnige rechercheur. Ze let heel goed op wat ze eet en drinkt en is verder erg onconventioneel. Ze reageert meer met haar hart dan met haar verstand. Dat betekent dat ze impulsief is en gewoon doet wat haar hart haar ingeeft. Zo gaat ze gewoon met de moeder van Britt naar Duitsland, omdat ze het gevoel heeft dat ze daar iets kan uitrichten. Dat is natuurlijk tegen de wil van haar leidinggevenden in. Ze is ook nog niet van plan zich te binden aan een man. Ze haalt haar zus Tessa over even te wachten met de beslissing abortus te plegen als ze weet dat ze in verwachting is.


Hier en hier kan je een goede recensie lezen over dit boek. Dit boek is zeker een aanrader voor mensen die van thrillers en een beetje spanning houden!

dinsdag 11 maart 2014

De 100 jarige!


 

Het is niet zo verwonderlijk dat de Zweedse journalist Jonas Jonasson de Swedish Book Sellers Award ontving. De titel van zijn debuutroman is al pakkend genoeg. In het boek gebeurt  er precies wat er in de titel wordt beschreven.  Alleen al in Zweden zijn er ruim 700.000 exemplaren verkocht van dit boek. Ook meldt de ene na de andere recensent dubbel te hebben gelegen tijdens het lezen van dit boek. Misschien behoort dit boek niet bij de literatuur maar in mijn visie is dit boek zeker een literaire werk bovendien kan je gewoon niet stoppen met het lezen van dit boek. Het boek is erg meeslepend.
Allan Karlson klimt op zijn 100ste verjaardag uit het raam van het bejaardentehuis. Hij is de regels daar zat en hij is toe aan wat brandewijn. Allan vervolgt zijn weg naar het busstation waar hij van een jongeman de opdracht krijgt om op zijn koffer te passen. Als Allan’s bus arriveert, kun je waarschijnlijk al voorspellen dat Allan de koffer meeneemt. Deze koffer speelt een grote rol in het verhaal. In de koffer zit namelijk een behoorlijk bedrag aan maffiageld. Allan maakt in het verhaal veel nieuwe vrienden die niet allemaal even intelligent zijn. Er ontstaat een grote achtervolging naar de 100 jarige man en zijn handlangers, enerzijds door de maffiabaas en anderzijds door commissaris Aronsson.

Behalve het avontuur door Zweden wordt er in het boek ook verteld over het leven van Allan. Het blijkt dat hij in zijn 100 jarige leven belangrijke dingen heeft meegemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld veel wereldleiders ontmoet. Sommige heeft hij geholpen maar sommige heeft hij ook bedrogen en beledigd. Hij heeft bijvoorbeeld de leider van de Sovjet unie een keer beledigd door hem een verkeerd gedicht op te dragen. Allan is in diverse lande gekomen: China, Korea, Iran, Spanje en Rusland.  Niet overal kreeg hij zijn brandwijn. Dit is een belangrijk motief in het boek. Toen hij in de Russische gevangenis belandde was dat geen groot probleem voor hem. Pas toen hij geen brandewijn kreeg, besloot hij te ontsnappen.

“De toon van de 100 jarige man… is los en feestelijk. Jonasson houdt, met de reis door de tijd en door de wereld, de aandacht van de lezer gevangen”. Hij maakt door de vele reizen, het verhaal avontuurlijk. Daardoor is het heel erg makkelijk om beelden te vormen bij dit verhaal. Hierdoor is het verhaal erg meeslepend en wordt de lezen genoodzaakt(uit nieuwsgierigheid) om verder te lezen, Allan Karlson komt overal en is onsterfelijk.

De hoofdstukken over Allans tripje in Zweden worden afgewisseld met hoofdstukken over zijn leven. Allan raakt betrokken bij het maken van de atoombom en hij speelt ook een belangrijke rol bij vele oorlogen. Allan ontmoet ook veel wereldleiders zoals president Truman en Roosevelt, dictator Stalin en Mao Zedong. Al deze werkelijke gebeurtenissen leiden er toe dat de lezer er van overtuigd wordt dat Allan werkelijk heeft bestaan. “Doordat het boek meerdere malen een absurde wending neemt blijft de lezer tot de laatste bladzijde benieuwd naar de afloop van het verhaal”.Het einde van het verhaal komt niet in zicht doordat Allan voortdurend in problemen beland. Steeds wordt je verbaasd om het feit dat Allan zich zo makkelijk uit alle problemen kan wegwerken. De spanning blijft er goed in zitten vanwege het onvoorstelbare einde.
Het boek zit ook vol met droge humor doordat Allan altijd positief naar de wereld kijkt. Hij laat zich door niets en niemand van zijn stuk brengen. Het boek zit vol met overdrijvingen en het doorbeken van het gewone hierdoor is de geloofwaardigheid erg hoog. Tot slot wil ik nog zeggen dat dit boek echt één van de leukste boek was uit mijn leeslijst.

 

 


vrijdag 10 januari 2014

Slapen & Slapeloosheid


 
Beste lezers,
Stel je eens voor dat je in de nacht niet kunt slapen. Hiermee bedoel ik niet dat je wegens omstandigheden bijvoorbeeld een nachtje niet kunt slapen. Maar dat je hele leven lang niet kunt slapen doordat je aan slapeloosheid lijdt.
Onlangs heb ik het boek Slaap gelezen. Dit boek is geschreven door Annelies Verbeke. Het boek gaat over een getalenteerde vrouw Maya die aan slapeloosheid lijdt. Maya kan niet slapen en is hierdoor snel gefrustreerd. Dit reageert ze af door anderen uit hun slaap te houden of wakker te maken. “ Ze hadden al nachtrust gehad, op zijn minst een tukje gedaan. Zo niet, dan gingen ze er eentje doen. Die rotzakken. Ik zou ze leren.”  Uit dit stukje blijkt bijvoorbeeld dat Maya erg jaloers is op haar vrienden en collega’s die wel kunnen slapen. Maya probeert er alles aan te doen om in slaap te vallen. Ze heeft adviezen gevolgd van vrienden, familie en zelfs van artsen. “Ik volgde hun raad nauwkeurig op. Joggen voor het slapengaan. Warme melk met honing. Ademhalingsoefeningen. Een Alprazolam. Vijf Alprazolams. Een jointje. Een fles wijn. Stapels boeken.” Hieruit blijkt dat Maya echt wilt slapen maar dat het gewoon niet kan en dat ze zich dus niet aanstelt.
Maya heeft door al haar frustraties de relatie tussen haar en haar vriend Remco verbroken. Ze kon er niet tegen dat hij al heel snel in slaap viel. Uit alles blijkt dus dat Maya aan een psychische stoornis lijdt. Hierdoor raakt ze zowel lichamelijk als emotioneel uitgeput en heeft daarom behoefte aan een soortgenoot In de nachten gaat Maya op zoek naar andere mensen die ook niet kunnen slapen. Ze wil bewijs hebben dat ze niet de enige is die niet kan slapen en tegelijkertijd zoekt ze iemand om mee te kunnen praten over haar problemen. Maya ontmoet Benoit de Gieter van drieënvijftig die ook aan slapeloosheid lijdt. Hij had net als Maya ook behoefte aan iemand die precies begreep hoe het zat en hoe je je voelde. Benoit heeft niet alleen last van slapeloosheid maar hij heeft ook last van zijn vage grens tussen realiteit en fantasie. Bij Benoit staan zijn dromen centraal.
Als Benoit slaapt, droomt hij bijna altijd over Frederik. Frederik is een potvis, die in zijn dromen voorkomt. Frederik geeft Benoit een soms andere kijk op het leven, en zorgt voor een ‘veilige omgeving’. Benoit wil dan ook bij Frederik blijven, omdat hij veel vriendelijker is dan de realiteit. Benoit wil dan ook graag bij de potvis blijven, maar deze waarschuwt hem dat dat niet kan, omdat hij anders aan zal spoelen. Zodra een fantasie terug komt in de realiteit raakt hij dan ook in de war. Het volgende stukje is een citaat uit het boek en speelt zich af op het strand.

“Op dat moment rende Benoit in beeld, met kapotte kleren en een blik vol angst. Hij leek het dier eigenhandig weer in het water te willen duwen, zette er zijn volle gewicht tegenaan, streelde het, praatte ertegen, struikelde eromheen. Uiteindelijk zeeg hij neer voor de enorme mond en trachtte zich vergeefs naar binnen te wurmen.”

Benoit denkt dat de aangespoelde potvis Fredrik is en wilt hem weg duwen in de zee. Hij denkt dat hij daar weer veilig zal zijn.
Hij beseft niet dat Frederik een verzinsel is uit zijn dromen, en dat hij zich nu in de realiteit bevindt.
Ik hoop dat jullie nu ook meteen snappen waarom het boek Slaap! heet. Ik heb jullie een soort van samenvatting gegeven en heel wat informatie over de personages maar als jullie willen weten hoe het verhaal afloopt moeten jullie het boek lekker zelf gaan lezen. Dit boek is zeker een aanrader. Hoewel ik het realiteitsgehalte af en toe wel laag vond, vond ik het boek al met al een erg grappig
en leuk boek!
Hierbij een link naar een goede recensie en hierbij een link naar de biografie van Annelies Verbeke.