Spiegel
Spiegel.Weten jullie waar het boek over gaat? Het boek is geschreven door André Brink. Ik heb dit boek gelezen en het gaat over een Nederlandse architect die in Zuid-Afrika woont. Ik vond dit een hele spannende boek. Ik heb het boek in drie avondjes helemaal uitgelezen terwijl ik normaalgesproken er altijd zo lang over doe om een boek uit te lezen. Maar ik ga jullie helemaal uitleggen waarom ik dit boek nou zo spannend vond.
Onder emotionele spanning verstaan we het meeleven met de held waardoor gevoelens van vreugde, verdriet, medelijden en opluchting bij de lezer ontstaan. Ik leg dit jullie aan de hand van een voorbeeld en een passage uit het boek uit. Als een schurk zich bijvoorbeeld misdraagt tegenover een held, versterkt dit de emotionele spanning want je gaat meeleven met de held. In het boek leefde ik in bepaalde stukken mee met de hoofdpersoon. Op een bepaald moment kreeg de hoofdpersoon Steve ruzie met zwervers in Kaapstad. Steve werd helemaal uitgescholden door de zwervers en er kwam ook een klein vechtpartijtje. Ze staren me allemaal aan. Wanneer ik voorbij loop, scheldt opeens een man uit het groepje: `De zwarte kut van je moer.’ In dit stuk leefde ik erg mee met Steve want ik vond het heel zielig voor hem.
Kunnen jullie nu ook bedenken wat kritische spanning is?
Onder kritische spanning verstaan we dat de lezer aan het denken wordt gezet over gebeurtenissen in een verhaal die hij niet meteen begrijpt. Bijvoorbeeld een man loopt op jongetjes af die een gevaarlijk spelletje aan het spelen zijn. Hij slaat een van de jongetjes een bloedneus. De reden waarom hij dat doet blijkt later in het verhaal: hij is bang voor kinderlokker te worden aangezien. Op dat moment is de kritische spanning opgelost. In het boek Spiegel deed Steve in een stuk heel arrogant tegenover zijn collega’s. Hij vond hun plannen helemaal niet goed en stopte het project met hun. Ik vroeg me af waarom hij nou zo arrogant moest doen en later bleek dat hij zich gewoon niet meer goed voelde nadat alles wat hij in de ochtend had meegemaakt. (Hij was een blanke Nederlandse man en eens een keer keek hij in de spiegel- wat hij elke ochtend al deed- maar dit keer zag hij dat hij opeens een donkerbruine huidskleur had. Steve vond dit heel vreemd en apart en voelde zich daarom niet goed en was helemaal versteld van wat er was gebeurd.)
Zo waren er meerdere stukken in het boek waar ik bijvoorbeeld met de hoofdpersoon meeleefde ( = emotionele spanning) of dat ik mezelf afvroeg van waarom reageert bijvoorbeeld de hoofdpersoon nou op deze manier( = kritische spanning). Hierdoor vond ik het een hele spannende boek.
In dit boek was er ook veel situationele spanning. Er was bijvoorbeeld een stukje waar de hoofdpersoon zich afvroeg hoe zijn vrouw en collega’s zouden reageren als ze zien dat ik nu opeens een donkerbruine huidskleur heb. Dit vroeg ik me ook af, dus het wat echt zo van ‘spannend’. En dit soort spanning wordt situationele spanning genoemd.
Ik hoop dat jullie nog wat hebben geleerd over alle soorten spanningen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten